Date: 2022-07-03 20:00:00
From: rpt@desudoli.cz
Subject: Roe v Wade
To: dalnopis@desudoli.cz
Tags: náboženství etika politika
Desc: SCOTUS nedávno zvrátil rosudek v případu Roe v Wade a vrátil otázku potratů do pravomoci jednotlivých států.

Roe v Wade

Ústavní soud Spojených států nedávno zvrátil rozsudek v případu Roe v Wade, který byl vynesen před 50 lety. Tím přesunul rozhodování v otázce potratů do pravomoci jednotlivých států Unie.

To je velká výhra pro konzervativní Ameriku z několika důvodů.

Ochrana nenarozeného života

Tím největším a nejzásadnějším je ochrana nenarozeného života. Boj hnutí Pro-Life a všech křesťanů tím zdaleka nekončí, neboť tato zvrácenost zůstává v platnosti v mnoha státech Unie, nemluvě o Evropě, která by něco podobného potřebovala jako sůl. Obvyklí podezřelí, např. prezident Macron, samozřejmě dlouho neotáleli s kritikou Spojených států. I ke konzervatismu směřující Rusko dosud neučinilo tento zásadní krok, ačkoliv by pro ruskou demografii byl velkou výhrou, vzhledem k počtu potratů v této zemi.

Velká gratulace soudcům Ústavního soudu i americkému hnutí Pro-Life.

Subsidiarita

Vrácení pravomoci rozhodovat o této otázce na úroveň jednotlivých států je zároveň krok k větší subsidiaritě. Nikoliv velký krok, ale krok správným směrem.

Jsou otázky, o kterých by federální vláda rozhodovat neměla. Je asi lákavé, aby SCOTUS rozhodl opačným způsobem a zakázal všem státům dovolovat tuto „vymoženost“ ve svých zákonících. Osobně považuju otázku potratů za jeden ze základních pilířů křesťanské civilizace. A když jde o civilizační normu, nejsem a priori proti jejímu plošnému vynucení, naopak.

Ovšem to by se Spojené státy (a celý Západ) musely křesťanskou civilizací znovu stát, k čemuž mají daleko. Za současných okolností by to nebylo možné, a z hlediska praktické politiky a při současném složení obyvatelstva ani moudré. Pokud alespoň některé státy Unie zakážou nebo omezí potraty, půjde o velký úspěch. Někde jsem zahlédl titulek, že tři státy už k něčemu takovému přistoupily.

Nejde o vyložené omezení pravomoci federální vlády, ale SCOTUS vyslal signál, že není potřeba všechno řešit na úrovni federální vlády.

Zborcený pilíř

Otázka potratů je jeden ze stěžejních pilířů levicového establišmentu, nebo jsem ji za takovou považoval. Proto mě vcelku udivilo, jak snadno se podařilo tento pilíř alespoň podkopat.

Nevím, co přesně vedlo k tomuto rozhodování. Zda jde o ojedinělou vlaštovku či dlouhodobější trend postupného rozloučení s idiotskými výstřelky politické korektnosti.

Menší úspěch po dlouhé sérii konzervativních neúspěchů mě vede k opatrnému optimismu.

Politická katastrofa

Domnívám se, ale skutečně to není nic víc než pouhá domněnka, že levicovým establišment nedrží věci tak pevně v rukou, jak by se zdálo. Možná je to tím, že Bidenova administrativa je neschopná a jeho vláda katastrofální.

Odchod amerických vojsk z Afghánistánu nebyl tak docela Bidenova chyba. Zdědil tento problém po svých předchůdcích. Jenže způsob provedení připomínající zbabělý úprk nezanechal dobrý dojem.

Válka na Ukrajině se také nevyvíjí dobře a přitom Biden posílá jeden pomocný balíček za druhým, tu peníze, tu zbraně. Zjevně bez úspěchu. Hloupé a nepromyšlené sankce a další opatření se množí. Tam, kde by byl na místě rezervovaný a diplomatický přístup, slyšíme bojovná prohlášení a válečnou propagandu.

Navíc přístup Bidenovy administrativy dodává odvahu jinak zbabělé Evropě, která v tom zjevně neumí chodit, a tak celý Západní svět vypadá jako skupina neschopných amatérů a pavlačových bab. Výsledkem je vysoká inflace a ekonomická recese ve Spojených státech, která se patrně nevyhne ani Evropě.

Co mělo ublížit Rusku a především Putinovi, se obrací proti vlastnímu obyvatelstvu. Mám jisté podezření, že Neocar spustil svou vojenskou operaci poté, co nechal sečíst a zprůměrovat IQ všech aktuálních lídrů Západu a následně usoudil, že lepší příležitost už mít nebude.

Spasitel Biden?

Ani Boris Johnson nemá tak děsivou bilanci jako Biden. A to nepočítám velmi podivné okolnosti, za kterých se stal prezidentem, ani skandály jeho nezvedeného syna Huntera. Měl být spasitelem, který zachrání Ameriku před druhým prezidentským obdobím netvora jménem Donald Trump. Má na své straně celý establišment a téměř bezpodmínečnou podporu médií (kromě Fox News a zejména Tuckera Carlsona). Měl by být tím nejlepším prezidentem a zatím vypadá jako ten nejhorší.

Donald Trump dělal chyby a nedokázal splnit mnohé z toho, co slíbil. Pravdou však je, že to neměl jednoduché. Všichni byli proti němu, média, Demokrati i mnozí z Republikánů. Jedna věc se mu však podařila, čímž se dostáváme zpátky k případu Roe v Wade: jmenovat mnoho konzervativních soudců do funkce nejen na úrovni Ústavního soudu, ale i federálních soudů. Tito lidé nyní mohou zvrátit mnohá zla, ke kterým došlo v uplynulých desetiletích.

Roe v Wade je ukázkovým příkladem.