Date: 2024-06-03 20:22
From: rpt@desudoli.cz
Subject: Povolená nenávist
To: dalnopis@desudoli.cz
Tags: politika válka propadanda
Desc: Další vlna propagandou generované hysterie?

Povolená nenávist

Dlouho jsem nepsal o Rusku a válce na Ukrajině. Ani jsem to neměl v úmyslu, ale zarazila mě nejnovější vlna hejtu, na kterou jsem narazil tu či onde, naposledy ve vlaku, jímž jsem cestoval. Nesleduju tamější situaci, jen sem tam prolétnu blogposty, které se tomuto tématu věnují a které považuju za alespoň částečně spolehlivé. Beru všechny tyto informace s lehkou skepsí, už jsem se v tomto ohledu pořádně zmýlil.

Čas mě v některých věcech utvrdil, v jiných jsem byl nucen změnit názor. Měl jsem pravdu v tom, že Západ je lačný zničení Ruska jako mocnosti. Mýlil jsem se v tom, že je naše globohomo elita bandou idiotů. Naopak se zdá, že měli a mají o Rusku dostatečně přesné informace a jejich strategie funguje docela dobře. Propagandou udržují vlastní obyvatelstvo dostatečně entuziastické, takže antiruský hejt nepolevuje, v současnosti, jak se zdá, živený strachem z údajných (či skutečných) ruských špionů. Zaslechl jsem také cosi o posílání francouzských vojáků na polskou hranici.

Nevím, zda je to pravda, ale nemyslím si, že se Západ chystá na válku. Bude to spíš jen další gesto, které má udržet emoce na obou stranách v chodu. Rusko nemá reálně na to, aby zaútočilo na západ od svých hranic a všichni to vědí. Horko těžko (pokud vůbec) osvobodí území, která s velkou pompou připojilo před půldruhým rokem. To by vysvětlovalo špionské aféry: velký zlý Putin chce aspoň podrývat naši báječnou demokracii, když už je bezmocný vojensky. Ovšem vyzkoušený západní způsob je hodit na všechno peníze. Koneckonců můžeme přece „tisknout“ peníze jak na běžícím pásu. Takže očekávám spíš další dodávky zbraní, další finanční podporu apod.

Mýlil jsem se také, pokud jde o Putinův režim. Zdá se být mnohem méně pevný, než se v pravicových kruzích spekulovalo. Spíš to vypadá, že je Rusko řízeno jako velká korporace. Ekonomické zájmy zjevně převažují nad zájmy národními a do značné míry nad zájmy geopolitickými. ZAnon (podobně jako předtím QAnon) bloggeři jsou z valné části lháři. Z těch, co jsem já poslouchal, to platí především pro řecké duo Merkouris, Christoforou, pak pro Andreye Martyanova a Larryho Johnsona. Jiní jsou zase užiteční idioti, jako Didact, který do svého streamu kopíruje posty ze 3 ruských ZAnon kanálů na Telegramu. Ruští ultrakonzervativci zase neustále plýtvají dechem a elektronickým inkoustem na historky o staletí trvajícím západním spiknutí proti Rusku a pravoslaví.

Ale zpátky k válce. Proč se Putin neopře do konfliktu plnou vahou? Rusko se svým potenciálem nemůže tuhle válku nevyhrát, i kdyby mělo nepřítele umlátit čepicema, pokud ji bere alespoň trochu vážně. A tady, zdá se, je největší problém. Toto nikdy válka být neměla. Mělo jít o nátlakovou akci s cílem nahradit nepřátelský kyjevský režim nějakou vůči Rusku přátelštější vládou, nejspíš řízenou Medvedčukem. Ruská FSB žalostně selhala v odhadu situace na Ukrajině. Nikdo ruskou osvoboditelskou armádu nevítal, neboť Ukrajinci byli zcela zaujati perspektivou připojení k Západu s následným proudem západního bohatství do země. Západ na Ukrajinu samozřejmě kašle. Ukrajinci jsou nám dobří jen jako obětní beránek a je jedno, kolik jich přitom zařve. Hlavně když padne ruská vláda a globohomo elity získají přímý přístup k ruským surovinám a čínské severní hranici, zatímco ukrajinští migranti budou alespoň na chvíli zachraňovat náš důchodový systém.

Putin nechce upgradovat SMO na regulérní válku, protože zřejmě stále tajně doufá ve smír se Západem, zatímco navenek blufuje s multipolaritou. Ovšem ruský potenciál zůstává nevyužitý. Rusko nemá reálnou ekonomiku a tím pádem ani není schopno vyrábět vojenský materiál v dostatečném množství. Co to znamená? Vysvětluje to kniha bývalého příslušníka FSB, jehož jméno jsem zapomněl a jsem líný ho hledat. Podle ní Rusko sice staví nové továrny s nejmodernějším zařízením z grantů poskytovaných státem, ale nic podstatného se v nich nevyrábí, protože podnikatelé, kteří granty shrábli, dovážejí zboží nadále z Číny. Je to stále levnější než vyrábět doma.

Znamená to, že Rusko nemá zázračné zbraně? Neznamená. Armaty a další zbraně se na bitevním poli skutečně objevily, ale pouze v symbolickém množství. Nejspíš šlo o prototypy postavené skupinami nadšených inženýrů. Rusko by mohlo mít všechno, aby se stalo skutečnou světovou velmocí, ale to by nesměla být u vesla skupina oligarchů, jejichž ekonomické zájmy přebijou všechno ostatní.

Pozitivní je, že tuvanský gangster Sergej Šojgu nedávno dostal od Putina přes prsty. Už bylo na čase, protože Šojgu a jeho předchůdce vytunelovali ruskou armádu až do žalostného stavu, ve kterém se nyní nachází. Historky z kraje války o chybějícím vybavení byly pravdivé. Stejně tak Wagnerovy stížnosti na chybějící munici. O civilních sbírkách na nákup dronů jsem psal.

Didact a ostatní chválili Rusko jako skutečně úspěšnou multinárodnostní říši. To je BS. Ve skutečnosti má Rusko podobné problémy s přistěhovalci ze střední Asie jako Evropa s Afričany. Tito lidé, často muslimové, se neostýchají napadat původní ruské obyvatelstvo a i jako vojáci v Donbasu nejdou na osvobodzených územích zrovna příkladem. To se ukázalo mučením a vraždou Russella Bentleyho, nazývaného Donbas Cowboy, jehož se dopustila ruská jednotka odkudsi ze střední Asie. Možná si kluci chtěli užít nějakou legraci a přehnali to, možná v tom byl úmysl. Nebylo by to v Donbasu poprvé a také už jsem o vraždách tamějších vojenských a politických lídrů psal. V tomto případě se přikláním spíš k prvnímu vysvětlení, neboť šlo o Američana žijícího v Donbasu, jenž dokonce bojoval v donbaských milicích. Donbas Cowboy se stal poměrně známou mediální postavou, neboť vystupoval v podcastech a rozhovorech. Jeden nabo dva jsem s ním slyšel. Byl to zapálený donbaský levicový vlastenec, ale žádný velký intelektuál a rozhodně neměl politické ambice.

EOF