Date: 2022-04-15 20:00:00
From: rpt@desudoli.cz
Subject: Ukrajina 22. Update 4
To: dalnopis@desudoli.cz
Tags: politika válka propaganda Ukrajina
Desc: O rusko-ukrajinském konfliktu před vystřízlivěním.

Ukrajina 22. Update 4

Americká vláda schválila další dodávku zbraní Ukrajině. Zelenský (nebo bychom měli říkat Elenský, když je písmeno Z nyní nežádoucí!) požádal EU o peníze, jinak Ukrajina zkrachuje. Mariupol je prakticky v moci ruských vojsk a DNP. Nevypadá to, že by Ukrajina vítězila.

Řeší se kontroverzní masakr v Buči. Nevíme, co se tam seběhlo, ale vzhledem k ukrajinským lžím mi ruské vysvětlení nepřipadá tak nepravděpodobné. Viděl jsem video amerického veterána a nezávislého zpravodaje Patricka Lancastera se svázanými a zřejmě popravenými lidmi na území právě opuštěném ukrajinskými jednotkami poblíž nemocnice, která prý byla ostřelována z azovské ocelárny samotnými Ukrajinci. Ani místní obyvatelé nechápou proč. Možné je tedy vše a teprve, až válka skončí, tak se snad dozvíme pravdu.

Vlajková loď ruské černomořské flotily Moskva, 40 let starý křižník, se potopil. Není jisté proč. Ukrajinci tvrdí, že to byla jejich raketa Neptun. Rusové tvrdí, že došlo k výbuchu ve skladu munice. Loď se prý potopila za bouře, když ji táhli do přístavu. Viděl jsem komentář, že v úvahu připadá i diverze.

Dále je tu historka o údajně chyceném Medvedčukovi, ukrajinském politickém představiteli, jenž je blízkým přítelem Putina a Medvěděva. Pravědpodobnější verze je, že ho měli pod zámkem od samého zažátku. Nyní vytáhli tuto kartu, aby odvrátili pozornost od faktu, že se v Mariupoli vzdala nemalá část sboru ukrajinského námořnictva, který měl spolu s Azovským batalionem bránit město. Elenský chce vyměnit Medvedčuka za POW a další osoby z Mariupolu, které jsou v ruském zajetí. Rusko odmítlo celou věc s tím, že jde o občana Ukrajiny a tím pádem se to Ruska netýká.

Situace v Donbasu je stále intenzívnější. Rozhodující bitva se povede zde. Přikláním se k názoru, že těch cca 100 000 ukrajinských vojáků nečeká dobrý osud, navzdory početní převaze. Rusko do oblasti stahuje dostatek techniky, kterou už Ukrajina nemá k dispozici. Z vyřazené americké výzbroje, která míří na Ukrajinu, mohou jistou pozitivní úlohu sehrát kamikade drony Switchblade, pokud se na bojiště dostanou. Ale zřejmě ano, neboť jsem zaznamenal zprávu, že nějaké už Ukrajinci využili v boji.

Je málo známý fakt, že Britové splatili válečný dluh Spojeným státům relativně nedávno. Tedy nějakých 50 let po válce. Pomoc rozhodně není zadarmo. Jak ji Ukrajina zaplatí?

EOF