Date: 2022-04-04 20:00:00
From: rpt@desudoli.cz
Subject: Ukrajina 22. Update 3
To: dalnopis@desudoli.cz
Tags: politika válka propaganda Ukrajina
Desc: O rusko-ukrajinském konfliktu před vystřízlivěním.

Ukrajina 22. Update 3

Rusko prakticky dobylo Mariupol. Na druhou stranu se ruská armáda stahuje od Kyjeva a ani v dalších oblastech příliš nepostupuje.

Existují dva pohledy na věc:

  1. Rusko chtělo dobýt celou Ukrajinu či alespoň Kyjev a selhalo.
  2. Kyjevská operace byl zastírací manévr, který měl zdržet ukrajinské síly v této oblasti, aby Ukrajinci nemohli posílit část své armády operující v Donbasu.

Díky neuvěřitelné dezinformační kampani je obtížné říci, která z variant je pravdivá. Vzhledem k velké početní převaze ukrajinské armády bych řekl, že druhá možnost je pravděpodobnější, ale těžko říci. Pokud jde o Kyjev, je zřejmé, že Rusko očekávalo poněkud pozitivnější vývoj. Ovace z osvobození se nekonaly, takže Rusové zřejmě rychle přešli na plán B a zahájili ústup. Vůbec se zdá, že ruská vláda je poněkud vlažná, až nerozhodná a vojáci mají obavy, aby politici neutopili celou věc v nikam nevedoucích jednáních. Taková jednání už proběhla a vždy nakonec skončila neúspěchem.

Scott Greer a další komentátoři se domnívají, že Zelenský čeká, až Rusko zlikviduje nacionalistické křídlo armády, které působí v Donbasu a které se Rusové snaží obklíčit. Vypadá to totiž, že tito lidé nejsou ochotni k žádným ústupkům a Zelenského jednoduše neposlouchají. Pak by mohl mít volné ruce ke skutečnému jednání. Ale opět nejde o nic jiného než domněnky a dohady.

Jinak zájem o dění na Ukrajině poněkud upadá. Fackovací show Willa Smithe a Chrise Rocka překonala ostatní témata i v té části Twitteru, kterou navštěvuju. Ale některé bizarnosti stojí za zmínku. Např. je otázka, jak velkou radost mají Ukrajinci z toho, že Západ spojuje jejich boj s bojem za práva sodomitů a dalších úchylů a že jejich vlajka vlaje společně s duhovou nádherou LBGTXYZ+. Vtipné také bylo, jak prý ruští vojáci telefonují domů a vykládají, jak úžasně bohatá je Ukrajina ve srovnání s Ruskem. No jistě, Ukrajina je Švýcarsko východu a ukrajinští gastarbajtři makají v EU, protože se doma nudili.

Poněkud méně úsměvná je tendence o dehumanizaci Rusů, přejmenování ruských děl na ukrajinská apod. Libtardi si prostě nemohou pomoci a musí vygumovat každou stopu čehokoliv, co se jim nelíbí. Pacifisté volají po vyhlazení ruských zvířat nebo aspoň atentátu na jejich prezidenta a zastánci svobody slova křičí „ruská propaganda“ na každého, kdo se odchýlí od stranické linie. Většina z nich naprosto neschopná reflektovat vlastní pokrytectví.

EOF