Date: 2022-03-15 20:00:00
From: rpt@desudoli.cz
Subject: Ukrajina 22. Update 2
To: dalnopis@desudoli.cz
Tags: politika válka propaganda Ukrajina
Desc: O rusko-ukrajinském konfliktu před vystřízlivěním.

Ukrajina 22. Update 2

Vypadá to, že se válka protáhne na delší dobu. Ruská armáda postupuje sice pomalu, ale jistě. Nevím, co by se muselo stát, aby Rusové tuto válku ztratili. Média neustále omílají svou propagandistickou notu, ale soudě podle té části Twitteru, kterou sleduju, tak zájem lidí není už tak velký.

Některé bizarní události.

Redditoři vytáhli do boje. Na Redditu probíhá něco jako nábor dobrovolníků. Soudě podle některých dotazů se dá říci, že někteří jedinci jsou dost vzdálení realitě. A reakce redditorů z fronty (nebo aspoň z výcvikového střediska zasaženého ruskou raketou) jsou vyloženě zoufalé.

Mezitím došlo k ekonomické izolaci Moskvy a všechny velké a známé společnosti se stáhly nebo stahují z Ruska. Jejich ekonomické ztráty asi nebudou tak velké, patrně menší než reakce rozhněvané západní veřejnosti, které se obávají více. Nicméně tak jednotná reakce mě překvapila a svědčí o tom, jak hluboce je velký byznys propojený s politickými a byrokratickými kruhy. Po stejně ukázněné covidové reakci mě toto poněkud děsí.

Na druhou stranu sankcí proti Rusku se v zásadě účastní jenom Západ. Případně země jako Korea nebo Japonsko, které jsou se Západem úzce svázané. Zbytek světa zůstává stranou.

Ukrajina činí stále nové a nové pokusy, jak do celé záležitosti zatáhnout NATO. Joe Biden dokonce oficiálně prohlásil, že NATO se nebude nijak angažovat. Ukrajinská vláda si navařila pěknou kaši, kterou nyní musí sníst. Země východní Evropy, jež mají přímou zkušenost s ruskou okupací, mohou s Ukrajinci soucítit, ale faktem je, že ani nás, natož Spojených států se celá událost netýká, dokud nezačnou ruské rakety dopadat na území členských států NATO. Lidi mohou vyjadřovat své obavy, ale státníci by měli zachovat chladnou hlavu a nehrnout se slepě do konfrontace s jadernou velmocí.

A prosím, neposílejte Kamalu Harris do Evropy. Jak se vyjádřil v jednom z posledních podcastů zmíněný Scott Greer, jedním z hlavních problémů twitterového věku je nedostatek seriózních politiků. O Henrym Kissingerovi si člověk může myslet, co chce, ale toto byl seriózní člověk. Současnost je plná klaunů.

Poslední poznámka: naši stranu (konzervativce či pravici) v tomto konfliktu nezastupuje nikdo. V Rusku existují jisté tendence oživit cosi ze starých pořádků, jmenovitě náboženský a národní život, ale v mnoha ohledech Rusko není ani dobrá strana tohoto konfliktu, ani náš přítel. Ale není to ani nepřítel, tím jsou naši současní vládci.

EOF