Date: 2022-03-02 20:00:00
From: rpt@desudoli.cz
Subject: Ukrajina 22. Update 1
To: dalnopis@desudoli.cz
Tags: politika válka propaganda Ukrajina
Desc: O rusko-ukrajinském konfliktu před vystřízlivěním.

Ukrajina 22. Update 1

Zdá se, že ruská strana má logistické a jiné problémy. Ztráty na životech a materiálu nejsou úplně malé. Dost možná i zbytečné. Ruský postup je pomalý. Zjevně Rusové v logistice nevynikají tak jako Američané.

Také to vypadá, že se Rusové úzkostlivě snaží, aby pokud možno nezasáhli civilní obyvatelstvo. Uvidíme, jak dlouho to vydrží, neboť sami Ukrajinci (AZOV batalion) se nechovají k vlastním zrovna v rukavičkách.

Na začátku jsem měl představu, že rozumný výsledek konfliktu by bylo ruské vítězství s dostatečnými ztrátami na to, aby si Rusko nějakou dobu „lízalo ranky“. Neutralita Ukrajiny je podle mého soudu přijatelná za předpokladu, že dojde k ekonomickému vybudování země. To před 7 lety prohlásil John Mearsheimer patrně z chicagské univerzity a nyní o něm na Twitteru prohlašují, že ztratil veškerou důvěryhodnost (za to, že přesně předpověděl to, co se dnes děje!). Tehdy by to bylo mnohem jednodušší než dnes. Skoro to vypadá, jakoby někdo chtěl válku na východě.

Mezitím Česko i Slovensko učinily ruskou propagandu trestnou. Nevím jistě, co to bude obnášet, ale tak nějak nechápu, proč je takových řečí kolem demokracie, když tzv. demokratické principy už několik let naše elity nezajímají. Není nic jednoduššího než jakoukoliv kritiku vlády pokládat za ruskou propagandu a je to. Navíc obchody a restaurace odmítají obsluhovat ruské a běloruské zákazníky bez prostrace a odsouzení Putinovy agrese. Clown world!

Poslední douška: mnoho lidí má utkvělou pacifistickou představu, že válka je absolutní zlo a že jsme historickém období, kdy by už žádné války neměly být. K tomu poznamenávám, že válka je od pradávna častý a legitimní způsob řešení sporů. Proč by současnost měla být v tomto ohledu jiná? Spojené státy vedly v posledních 20 letech několik válek a tak velkou pozornost to nevzbudilo. Válka je zřejmě trvalým rysem lidských společenství a není důvod se domnívat, že v budoucnu přestanou války existovat. Ani univerzální globální stát nemusí být bez válek neb známe války zvané občanské.

EOF