Date: 2022-02-27 20:00:00
From: rpt@desudoli.cz
Subject: Ukrajina 22
To: dalnopis@desudoli.cz
Tags: politika válka propaganda Ukrajina
Desc: Ranný pokus o rozbor událostí na Ukrajině na pokračování.

Ukrajina 22

Když toto píšu, je 27. 2. 2022 a probíhá 4. den ruského útoku na Ukrajinu. Updaty s pozdějším datem jsou úplně dole.

Sledovat zprávy o válečných událostech v televizi nemá smysl, neboť nejen české, ale patrně veškeré západní zpravodajství není než bohapustá propaganda. Ruské zpravodajství jakbysmet. Následující text se proto opírá o různé rozbory odkazované z pravicového Twitteru. To není žádná záruka pravdivosti, a proto zřejmě budou třeba upřesňující updaty.

Zjevné nepravdy

Ruský útok na Ukrajinu prý přišel jako velké překvapení. Scott Greer není zdaleka jediný politický komentátor, který upozorňoval, že pokud nedojde k zásadním ústupkům na ukrajinské straně, ruský útok je nevyhnutelný a dojde k němu během příštího týdne (řečeno minulý týden).

Lidé jsou také udivení, že měl Putin ve své chorobné zlobě celou akci zřejmě naplánovanou dlouho dopředu. Upřímě řečeno nechápu, jako toto může někoho překvapit a jak to může kdokoliv považovat za projev obzvláště zlé a úskočné prohnanosti ruského lídra. Státníci mají nebo by měli mít strategické a taktické plány, měli by mít připravené různé scénáře, včetně okolností, kdy se pustit od ozbrojeného konfliktu. Ukrajina je z geopolitického hlediska pro Rusko důležitá a tamější situace trápí Rusy už dlouho. Falešná pandemie zanechala Západní státy oslabené, Ukrajina je oslabená dlouhodobě, takže nastal ideální čas vyřešit věc diplomaticky nebo vojensky, pokud to diplomaticky nepůjde. A to se také stalo.

Rozhořčení, které se kolem války rozpoutalo, mi také nepřipadá realistické. Je to pouhá mediální šaráda, jejímž účelem je oblíbená aktivace emocí. Dva roky covidové propgandy ukázaly jasně, jak snadno se rozum ztrácí v záplavě emocí. Útočná válka sice není košer, ale pořád jde o lokální konfilkt. Třetí světová válka zatím nezačala, takže nevidím důvod k tak přehnané reakci. Anglo-francouzský útok na Lybii či válka v Iráku tak velký ohlas nevyvolaly. Možná ani válka v Jugoslávii, neblahé paměti.

Problém je, že západní woke elity a jejich příznivci neznají prakticky nic jiného, než vymývat obyvatelstvu mozky propagandou. Lhaní jako přirozený reflex levice? To je, řekl bych, přirozený výsledek života v informačním věku. Proč měnit strategii, která funguje?

A tak česká biskupská konference odsoudila ruskou agresi a vyzvala k modlitbám a sbírkám pro Ukrajinu. Osobně si nejsem jist, zda skutečně jde o nespravedlivou válku. Nicméně nejsem odborník na teologii spravedlivé války, abych se k tomu nějak zevrubněji vyjadřoval. Jediné, co odmítám, je považovat válku za špatnou z podstaty a obávám se, že právě tak to mnozí moderní křesťané chápou.

Co se děje na Ukrajině?

To je velice obtížné říci. Ukrajinská vláda vede velkou dezinformační kampaň, kde zveličuje své úspěchy a neúspěchy nepřítele. Na ruské straně můžeme s dezinformacemi také počítat, ačkoliv ruské ministerstvo obrany je podle některých komentářů na inforamce spíše skoupé.

Ghost of Kiev a Hrdinové z Hadího ostrova se ukázaly jako hoaxy. Ghost měl být stíhač, co prý sestřelil několik ruských letounů. Údajné ukrajinské úspěchy ve vzduchu nejsou potvrzené fotografiemi a Ghost je jednoduše mýtus. Hrdinové zase měli poslat Rusy tam, kam slunce nesvítí, a pak statečně zemřít do posledního muže. Ve skutečnosti se pravděpodobně vzdali a jsou v ruském zajetí.

Jisté je, že ruské jednotky postupují směrem do vnitrozemí, nejrychleji asi z jihu, od Krymu. Prý jsou už nedaleko Kyjeva, ale pravděpodobně ne tak daleko, jak se někteří komentátoři na Twitteru domnívali, neboť se mluvilo i o předměstí.

K údajné genocidě pravděpodobně nedochází. Naopak se zdá, že Rusové se úzkostlivě snaží zasahovat především vojenské objekty. Viděl jsem nějaká videa natočená na mobil, kde např. ruská helikoptéra raketami zasáhla ukrajinský konvoj. Zasažený činžák prý byl výsledek nešťastného zásahu ukrajinské obrany. Rusko možná udělalo velkou chybu v tom, že nezničilo hned na začátku ukrajinské sdělovací prostředky a vysílače. Ale na Twitteru je každý generál.

Ukrajinské síly prý zpočátku kolísaly a jistá část vojáků zběhla. Nicméně nyní se zdá, že se jejich obrana konsolidovala a tvrdé jádro zůstalo. Lze očekávat, že se budou dále statečně bránit.

Jak bude Rusko postupovat dále?

Někteří komentátoři tvrdí, že Rusko postupuje příliš pomalu, že by mělo uspořádat mohutné nálety a kanonádu, srovnat se zemí, co jde, demoralizovat obranu i obyvatelstvo a ukončit válku co nejrychleji. Naopak protahování prý nahrává Ukrajině. Jiní oponují, že ruská strana postupuje vcelku rychle ve srovnání s blitzkrieg operacemi z minulosti (napadení Iráku, Polska nebo Francie). Řekl bych, že pravdě blíž je druhý názor.

Rusko nevypadá, že by bylo extra vybavené pro městskou válku. Přesouvají do oblasti těžkou artilerii a zdá se, že se pokusí spíše oblehat větší města, hlavně Kyjev a donutit tak ukrajinskou vládu k jednání. Na první zastavení útoku a pokus o vyjednávání ukrajinská strana nereagovala, takže Rusko dnes obnovilo útok.

Jaké jsou záměry Ruska? To zatím není jisté? Spokojí se s odzbrojením a neutralitou Ukrajiny? Připojí Donbas k Rusku? Rozdělí se Ukrajina na východní a západní část? Nebo dokonce na více částí? To se neví, ale jako nejpravděpodobnější se jeví připojení Donbasu a rozdělení Ukrajiny.

To je v tuto chvíli vše a jsem si jist, že už teď jde o zastaralé informace. Bude zajímavé, jak se bude situace vyvíjet dál a nakolik se vyplní předpovědi.

EOF