Date: 2021-04-25 20:00:00
From: rpt@desudoli.cz
Subject: Gopher a Gemini
To: dalnopis@desudoli.cz
Tags: technologie internet
Desc: Může být „bloated web“ nahrazen protokoly jako Gopher nebo Gemini?

Gopher a Gemini

Luke Smith, známý odpůrce nafouknutých webů, se nedávno pustil do obhajoby javascriptu. Přesněji řečeno do kritiky platforem Gopher a Gemini. Jeho kritika se dá shrnout do jedné věty: proč bych měl publikovat na těchto platformách, když je (skoro) nikdo nečte? K tomu je nutné podotknout, že Lukeův kanál má na Youtube přes 100 tisíc subscribers (registrovaných odběratelů). I když ho tam možná brzy zabanují, má Luke pramálo důvodů vyvíjet aktivity na Gopheru nebo gemini nebo dokonce opustit HTTP(S).

A má samozřejmě pravdu. Kdo chce mít vliv na své bližní, nebude se zabývat protokoly, které používají jenom nerdi, lidé dlící v minulosti a další střelení jedinci.

O Gopheru jsem se už rozepisoval a pro běžnou populaci je to vyloženě dead end, neboť ani nepodporuje Unicode a nikdy nebude. Mám gopherovské stránky gopher://desudoli.cz, které příliš často neupdatuju a které nikdo nečte. Velkou výhodou Gopheru bylo jeho snadné a rychlé uvedení do provozu.

Gemini se snaží být někde v prostoru mezi gopherem a moderním webem. Jde o víceméně modernizovaný Gopher. Gemini o to sice neusiluje, ale má maličkou šanci stát se alternativou současného webu. Podporuje Unicode, šifrování a některé další vymoženosti moderního webu. Zatím jsem nestudoval jeho technické specifikace, ale zvažuju o zřízení Gemini klonu svého webu.

Můj zájem o tyto obskurní protokoly je čistě technický, nejsem influencer. Mám rád jednoduchost a minimalismus. Z toho důvodu bych uvítal, kdyby si alespoň jeden z těchto protokolů vydobyl větší místo na slunci. Na druhou stranu pokud jde o minimalismus, můj web a obzvlášť tento blog nejsou příliš vzdálené oběma platformám. HTTP nemusí být komplikované a nafouklé!

Luke říká, že stačí, když weboví programátoři přestanou takové stránky psát a HTTP bude v pořádku. Nejsem si jist, zda je to realistická perspektiva. Je zřejmě snadnější a výnosnější psát web způsobem, jakým je psán, tedy bez ohledu na zdroje a konektivitu. To by se motivace a podněty webových designérů musely zásadním způsobem změnit, čemuž nevěřím.

EOF