Date: 2021-03-31 20:00:00
From: rpt@desudoli.cz
Subject: Kuchařka
To: dalnopis@desudoli.cz
Tags: internet politika
Desc: Internetová kuchařka, jak by měla vypadat, kdyby internet byl tím, čím by měl být.

Kuchařka

Luke Smith, na jehož youtube kanál jsem odkazoval už minule, si dost často stěžuje na stav současného internetu. Jím nadužívaný výraz bloated (kvůli kterému si z něho mnozí komentátoři dělají legraci) znamená nafouklý, vypasený či napuchlý a vztahuje se k vyskakujícím oknům, spouštění různých javascriptů, načítání miliardy obrázků, reklam, videí a dalšího, zcela zbytečného materiálu, který zahlcuje průchodnost sítě a zapleveluje vzhled stránky natolik, že je často obtížné najít informaci, kvůli které jsme stránku otevřeli.

Většina lidí to připisuje pomalému připojení a v některých případech to tak může být. Já sám nemám nijak oslnivé připojení, přesto mnohonásobně převyšuje rychlost internetu před 15 lety. Rychlejší linka, pomalejší internet, to je realita dneška. Co je příčinou? Stránka, která má mít 50 kB, má ve skutečnosti 20 MB. To znamená, že se do mého počítače stahuje 19.95 MB zbytečností, které tam nechci mít, abych se mohl podívat na hledanou informaci, která zabere pár kB.

Na tomto videu Luke ukazuje „krásy“ moderního webu na stránce s recepty na vaření. Existují vyjímky, ale jinak jde o běžnou zkušenost. Proto jsem taky spustil svou internetovou kontrarevoluci.

Celá aféra má vtipné rozuzlení. Luke Smith založil web nazvaný based.cooking, kam lidé nyní mohou uploadovat své recepty prostřednictvím GitHub. Web obsahuje pouze text a dovoluje uploadovat malý obrázek hotového jídla, nic víc. Jednoduché, prosté a účinné. Bez reklam, sledovačů a jiných nepěkných věcí. Stránky jsou generované automaticky z markdown souborů schválených na GitHubu. Ač jsem byl přesvědčen o opaku, nevypadá to, že by GitHub mnoho lidí odradil. GitHub je místo, kde programátoři zveřejňují svoje programy, aby je jiní programátoři mohli upravovat, tedy nic pro normies čili běžné uživatele.

Slůvko based v názvu webu mě pobavilo. Je to takový nenápadný vtípek na účet establišmentu. Něco jako u nás skrytý výsměch bolševikovi v povolené zábavě, aneb co uniklo cenzuře. V angličtině existuje slovo debased, což znamená znehodnocený, zkažený. Skládá se z předpony „de“ a kořene „based“, takže vypadá, že má příbuzné slovo „based“ bez předpony, ale není tomu tak. Patří mezi tzv. nepárová slova. Tedy donedávna patřilo. Ale protože humor ještě nevymřel ani v USA, based je na světě. V pravicovém argotu znamená opak všeho, co je debased. Based je vše, co je dobré, krásné a pravdivé. Ostatní je debased, především „pravdy“ politické korektnosti.

Based Cooking je internetová kuchařka, kterou lze číst, protože obsahuje pouze to, co od kuchařky očekáváme: recepty.

EOF