Date: 2020-09-28 17:34:21
From: rpt@desudoli.cz
Subject: Internetová kontrarevoluce
To: dalnopis@desudoli.cz
Tags: technologie internet
Desc: Politický a technologický manifest tohoto webu.

Internetová kontrarevoluce

Rozhodl jsem se přestat být kmánem a stát se pánem. Alespoň na internetu.

Internet se za posledních dvacet, třicet let změnil. Těžiště internetového dění se přesunulo do tzv. „sociálních sítí“. Tyto sítě spravuje několik technologických gigantů. Shodou okolností nebo možná nějakou skrytou zákonitostí tento posun kopíruje společenské změny za poslední dvě století. Nejsem jediný, komu se tento „pokrok“ nelíbí. Centralizace v politické sféře je možná nevyhnutelná, ale určitě ne ve sféře technologické.

Stav současného internetu

V devadesátách letech byl internet v plenkách. Připojení bylo pomalé, technicky obtížné. Webové stránky byly jednoduché, přesto jejich stažení trvalo věčnost. Současný hardware a bandwith (kapacita internetového připojení) jsou někde jinde, ale rychlost internetu a softwaru tomu neodpovídá. Úspornost a minimalismus totiž nejsou heslem dne.

Současný internet prožívá své „barokní“ období. Webové stránky jsou přehlcené funkcemi, vychytávkami, službami, obsahem i estetickými cingrlátky. Tvoří je profesionálové, jejich design je dokonalý, byť poněkud chladný, a estetika převládá nad funkčností. Vytratil se určitý amatérismus, který dominoval počátkům internetu, což je trochu škoda. Věci dělané „na koleně“ nebývají příliš komplexní.

Převažují stránky generované dynamicky, tj. za běhu při návštěvě serveru. Takhle funguje třeba Wordpress. Má to své výhody: možnost interakce se návštěvníkem webu v reálném čase, napojení nejrůznějších programů vykonávajích nejroztodivnější funkce a, mimo jiné, uploadování cookies a ještě horších věcí do počítače návštěvníka. To je poměrně hodně muziky na to, že internet původně vznikl jako médium pro sdílení pouhého textu.

Ukázat text a pár obrázků je vše, co potřebuju. Proč bych měl, u všech všudy, používat dynamicky generované stránky Wordpressu pro zobrazení pouhého textu? Dynamický obsah má i své nevýhody: dlouho se načítá, zejména když chce stránku navštívit větší počet návštěvníků, vyžaduje silný HW, za který se musí hodně platit. Pokud je služba zdarma, je to patrně ještě horší, neboť kde se za zboží neplatí, tam je zbožím zákazník sám. Byznys se soukromím lidí se pohybuje v řádech stamiliónů, možná miliard dolarů.

A když mluvíme o soukromí, další známý problém je velmi těsná spolupráce „Big Tech“ a státních institucí, především těch amerických. Centralizace IT byznysu takovou spolupráci usnadňuje. Jedním z úkolů vlády je ochraňovat obyvatelstvo, ale ochrana jde v konečném důsledku proti svobodě a soukromí. Žádný režim neměl takové prostředky ke špehování obyvatelstva, jako ten současný. Námitka, že to nevadí, protože máme demokracii, prozrazuje bezbřehou naivitu oponenta, se kterou lze těžko polemizovat.

Dva soubory

Situace ale není beznadějná. Sociální sítě jsou zlo, ale člověk tam nemusí být. Nemusí být závislý na mamutích společnostech někde na druhém konci světa. Lze se vrátit k jednoduchým počátkům. Nástroje i infrastuktura na to jsou. Lze si pronajmout za pár korun či euro místo na serveru (viz níže). Webové stránky lze napsat během pár večerů v textovém editoru a uploadovat na server pomocí open source nástrojů. Roční pronájem domény je dnes skoro zadarmo.

Na zobrazení článku, jako je tento úvodník, stačí dva textové soubory o velikosti několika kilobajtů: HTML a CSS. Stažení těchto souborů ze serveru je pro browser otázka okamžiku. Říká se tomu statické stránky a v současnosti tento přístup zažívá jistý boom, protože mnoho lidí už otravoval stav současného internetu. Jenže boom je příležitost vydělat, takže se všichni opět předhánější v nabídkách funkcí, vychytávek a cingrlátek. Kdo ví, kde to zase skončí. Statické stránky jsou možná jednoduché, ale nástroje na jejich vytváření už dávno nikoliv.

A tak se řídím heslem: co si člověk neudělá sám, to (ať radši) nemá. Mohu si to dovolit, jsem amatér. Preferuju jednoduchý vzhled. Nepotřebuju analýzy návštěvnosti a jiné vychytávky Wordpressu. Původně jsem si napsal pár jednoduchých skriptů v Perlu, pomocí kterých jsem generoval HTML automaticky. I tento přístup jsem nakonec opustil a píšu každou stránku ručně, neboť se nemusím přizpůsobovat omezením skriptu. Jednoduchost ale neznamená snadnost. Vyladit to do této podoby nebylo úplně snadné a chvíli to trvalo. Zase jsem se přitom spoustu věcí naučil.

Doslov

Takže vítejte v internetové kontrarevoluci! Není to na dlouho. Až mi na to přijdou, odstřihnou mě.

Laikování se tu neprovozuje. Diskuzní fórum neplánuju. Při té vzácné příležitosti, kdy mi někdo bude chtít něco důležitého sdělit, může použít starý dobrý email. Občas jej i čtu.

Doporučovaný způsob odebírání novinek je přes atom feed.

Update 2023-07-06

Od doby, kdy byl tento text sepsán, uplynulo hodně vody a stránky změnily podobu už několikrát. Totéž platí o způsobu, jak píšu zdrojové texty a jak se následně generuje HTML. Texty jsem hodně dlouho psal v markupu zvaném markdown. HTML jsem generoval pomocí programu lowdown(1) a celý blog s pomocí sblg(1). Obojí z dílny Kristapse Dzonzonse, jednoho z vývojářů OpenBSD. Tyto prográmky nejsou v defaultní instalaci OpenBSD, ale protože je napsal vývojář OpenBSD, neviděl jsem v tom valný rozdíl. Oba jsou malé a zapadají do filozofie tohoto operačního systému.

To se nyní změnilo! Texty píšu ve vlastním markupu, konverzi do HTML a generování blogu probíhá pomocí skriptů kompatibilních ksh(1). Tím jsem zabil dvě pověstné mouchy jendou ranou: používám pouze software, jenž je součástí základní instalace, a hlavně mám absolutní kontrolu nad výstupem a nemusím již dodatečně upravovat výstup z jiného programu.

EOF