Date: 2021-01-24 20:00:00
From: rpt@desudoli.cz
Subject: Politická korektnost na OpenBSD
To: dalnopis@desudoli.cz
Tags: ideologie OpenBSD software
Desc: PC proniká i do zcela neutrálních oborů.

Politická korektnost na OpenBSD

OpenBSD je operační systém známý tím, že je elitářský a technokratický. Právě proto ho preferuju před jinými možnostmi.

To znamená, že vývojáři preferují nelepší dostupné technické řešení. Vyvíjejí systém víceméně pro sebe, jako svým způsobem výzkumný projekt. Příliš se neohlížejí na požadavky uživatelů, alespoň v tom smyslu, že preferují jednoduchost a konzistenci před přidáváním „fičur“, které by možná řešily něčí problém, ale celkově by systému uškodily. Jednoduchost a konzistence jsou základní předpoklady bezpečnosti a bezpečný operační systém, to je mantra developerů OpenBSD. Neohlíží se na něčí pocity a soustředí se pokud možno na technické problémy. Shut up and code, to jejich heslo.

Tento přístup také znamená, že vývojáři neradi ztrácejí čas zbytečnými, opakovanými (již někde zodpovězenými) nebo z lenosti pokládanými (někdo nenastudoval, co měl) dotazy. Zejména v mailing listech. RTFM (_Read The Fucking Manual_) bývá odpověď v takových případech a oprávněně, neboť manuálové stránky OpenBSD jsou excelentní a většinou obsahují odpověď, byť ta vyžaduje více studia než polopatická odpověď někde na netu. Sám s tím zkušenost nemám, protože se snažím věci přijít na kloub sám, případně konzultuju web, když si nevím rady. Zatím jsem se vždycky dopracoval k odpovědi sám nebo jsem ji našel na netu a přizpůsobil svým potřebám.

Poté, co do linuxovského světa vstoupila politická korektnost, např. ve formě tzv. codes of conducts, lidé začali hledat alternativu a OpenBSD se stalo populárnější. To je jeden z možných důvodů, že se první vlaštovky politické korektnosti objevily i zde. Popularita sice přináší peníze a podporu ze strany programátorů (pracovní síla je ve světě BSD vzácnější než u populárního Linuxu), ale taky přitahuje nesprávné typy.

PC na OpenBSD

Jak vidno, někdo změnil whitelist na list, blacklist na denylist a slave na client.

Pojmy jako slave, master a whitelist nebo blacklist jsou už dlouho součástí IT slovníku. Mají svůj daný význam a skutečně nejde o reference schvalující otrokářskou praxi nebo rasové rozdíly. Ani nevím o tom, že by někoho urážely. Kdyby ano, je to samozřejmě problém dotyčného člověka a nikoliv oborové terminologie. Člověk si připadá jako idiot, že vůbec musí něco takového vysvětlovat.

Změna ve zdrojovém kódu, tzv. diff pod hlavičkou „some language improvements“ byla v tomto případě schválena. Nevím proč. Dotyčný možná věří v politickou korektnost nebo možná chtěl někdo zabránit, aby byly tyto texty později zneužity bojovníky za sociální spravedlnost, tzv. @m Social Justice Warriors. Pokud je pravda to druhé, jde o krátkozraký a hloupý přístup, na který doplatilo celé politické hnutí a tím je konzervatismus. Za pravděpodobnější považuju první variantu a tím pádem politizace OpenBSD na sebe nenechá dlouho čekat. Ať je to, jak chce, žijeme v době, kdy nelze zůstat politicky neutrální a nikdo nezůstane ušetřen nucené oběti Molochovi.

Jinými slovy Conquestův Druhý zákon funguje a nezná vyjímek:

Hnutí nebo organizace, které nejsou explicitně pravicové, se dříve nebo později stanou levicovými.

Nikdo nezůstane neutrální. Těžko lze očekávat, že organizace, jejímž primárním cílem je vývoj operačního systému, bude kádrovat své členy podle politického přesvědčení, ale když to neudělá, bude ukřičena a podmaněna bojovníky za sociální spravedlnost. A pokud nemilosrdně vyloučí všechny, kdo nějakým způsobem poruší předem definovanou a deklarovanou neutralitu, i tak přestane být neutrální. Nebude levicová, a proto nemůže být neutrální. Mimochodem, to potrzuje Zippyho tezi o rozporné podstatě liberalismu. Politické sankce ze strany levicového establišmentu na sebe nenechají dlouho čekat.

Naštěstí k tomu patrně nedojde hned zítra, takže si ještě nějaký čas dopřeju to potěšení používat tento jednoduchý a robustní systém.

EOF