Date: 2023-01-04 20:00:00
From: rpt@desudoli.cz
Subject: Jeden Luke vládne všem
To: dalnopis@desudoli.cz
Tags: technologie média internet
Desc: Tech kanály na Youtube jsou fake and gay.

Jeden Luke vládne všem

Toto je první vstup v novém roce tak trochu, abych vyzkoušel, jak mé skripty fungují s číslovkou 2023. A tak budeme hrát v lehčí tónině.

Prvních pár dní nového roku mě zastihlo na marodce. Takže byl čas přeinstalovat další ze svých počítačů z GhostBSD na vanilla FreeBSD. A taky se podívat na nějaká tech videa na Youtube.

Objevil jsem pár relativně zajímavých kanálů:

Robonuggie má celý kanál především a hlavně o FreeBSD. Vypadá jako zkušený sysadmin, jeden ze starší generace, takže má jistý smysl pro unix way. Je hodně do desktopu a podle všeho nepreferuje minimalistická řešení.

RootBSD je přes OpenBSD. Velký propagátor a zastánce tohoto operačního systému. Mimo jiné dělá také boomer rants in the woods. Zdá se, že Luke Smith je pro něj vzorem, který napodobuje na můj vkus až moc doslovně. Ale jeho ricing je perfektní a znalosti mu nelze upřít.

GaryH Tech je britský sysadmin s velkou praktickou zkušeností, žádný amatér. Hodně na svém kanále řeší FreeBSD, ale neomezuje se jen na to. Vypadá, že ví, co dělá.

The OpenBSD Guy je další kanál skoro 100% OpenBSD. Tento chlapík je hodně unixy a hodně do minimalismu, jak ukazuje jeho 10 důvodů, proč používá OpenBSD. Každý z nich mu bez problému podepíšu. Nemnoho videí, ale dobrý obsah.

Zaney je další, kdo nějaký čas produkoval OpenBSD content, než přešel na Arch Linux. Důvodem pro instalaci Arch Linux byly dvě věci: pod OpenBSD mu přestaly fungovat větráky (málem uvařil procesor) a nefungovalo mu tam vývojové prostředí na hry. Jeho videa o OpenBSD mají určitou informační hodnotu, mimo jiné taky zkopíroval něco z repozitáře Luka Smithe, ale mě ztratil ve chvíli, kdy prohlásil sed(1) za mysteriózní program, kterému nerozumí a na svém kanále ho nebude řešit. Přitom je programátor a zjevně schopen si nějaký ten skript přinejmenším upravit. Fake and gay! Ale jinak bezchybný ricing a slušný obsah.

Protože jsem narazil na dva odkazy na Luka, nedalo mi to, abych po dlouhé době nenavštívil jeho kanál. I při Lukově sporadickém tempu uploadování nových videí se nashromáždilo hodně kousků, které jsem neviděl. Strávil jsem tedy skoro dvě hodiny konzumací jeho „kontentu“ a musím autoritativně konstatovat, že:

Jeden Luke vládne všem, jeden jim všem káže.

Luke Smith je prostě moje krevní skupina. Jeho videa jsou krátká, originální, k věci bez ohledu na to, zda jde o technologie, lifestyle, filozofii nebo náboženství. Když srovnám jeho tech videa s výše uvedenými gentlemany, nelze si nevšimnout, že:

Upřímně řečeno, a tady budu zase hubovat, nesnáším videa a všechny platformy, které poskytují tento druh vizuálního obsahu. To platí i o dobrém a informativním obsahu. Navíc jsem až příliš často ztrácel čas sledováním tech videí, kde nějaký amatér nainstaloval Linux distro a pak se jal zkoumat, jaké programy defaultně dané distro používá. Nebo nadhodil nějaké téma, ale ve skutečnosti se věnoval něčemu jinému. Nebo nebyl připravený, což je poměrně častý problém. Někteří instalují daný program poprvé, něco jim nefunguje, v přímém přenosu řeší problém a okrádají tak diváka o čas. Nebo je prostě nudný. Luke nic z toho nedělá a tak jsou jeho videa snesitelná.

Textová platforma je v mnoha ohledech nadřazená videím. Čtení textu většinou netrvá tak dlouho, jako sledování videa. Lze se snadno vracet k obtížným pasážím, vyhledávat, zvýrazňovat, co mě zajímá atd. Písemné poznámky jsou stále nejlepší způsob, jak uchovávat vědění. Na videu je toto obtížné či nemožné. Je pravda, že obraz někdy dokáže sdělit víc než tisíc slov, ale zde je podstatné to slůvko „někdy“. A je taky pravda, že řeč těla, tón hlasu komunikují víc, než psané slovo, ale pokud jde o intelektuální poznání, nehraje to významnou roli.

Tech videa mají hodnotu v tom, že lze přímo ukázat dění v počítači. Poslouchání v autě má taky své výhody a jsou jednorázová spotřební videa, např. reakce na aktuální události nebo něco k pobavení. Nic proti takovým. Co mě na druhou stranu hodně štve, je ne zcela využitý talent takového Gideona Lazara (alias Byzantine Scotist), který si dle mého soudu vybral špatné médium. Mnohem líp by mu slušelo psané slovo, ale to by nemělo takový dosah, ani finanční zhodnocení. Bohužel, lidé dnes zřejmě nečtou a platforma blogu je dávno za zenitem. Ti, co ještě píšou, se přesunuli na Substack, kde mohou svou práci zpeněžit. Možná je to i generační záležitost, Gideon je přeci jen o generaci mladší a zná své vrstevníky.

Ať je to, jak chce, já nadále fandím čtení spíš než poslouchání, tj. TXT souborům, gopheru, blogu, PDF a samozřejmě knihám. Možná bych si mohl dát četbu papírových knih jako novoroční předsevzetí, neboť jsem to poslední rok zanedbával.

EOF