Date: 2022-06-27 20:00:00
From: rpt@desudoli.cz
Subject: Papíroví tygři
To: dalnopis@desudoli.cz
Tags: válka politika
Desc: Jedno z velkých překvapení této války.

Papíroví tygři

Je už zcela jasné, že se situace pro Ukrajinu nevyvíjí dobře. I ukrajinské vládě, která změnila rétoriku z vítězné na opatrnou, místy až poraženeckou, přičemž se požadavky na finanční a zbrojní pomoc Západu nadále stupňují. A Západ nepřestává Ukrajinu podporovat. Tato podpora je však méně než nedostatečná. Odpověď na to, proč tomu tak je, není složitá, spíše překvapivá.

Moderní válka

Tento typ ozbrojeného konfliktu Západ nezažil od konce Druhé světové války. Samotné Spojené státy možná od války ve Vietnamu. Jde o střetnutí dvou moderních, dobře vycvičených a a moderními zbraněmi dobře vyzbrojených armád. NATO takovou válku ještě nevedlo. Válka v Zálivu byl boj proti armádě země třetího světa. Totéž Afghánistán.

Celé operace se účastní přibližně 700 tisíc vojáků (po několikerých odvodech) na straně Ukrajiny a zhruba 200 tisíc na straně armád DPR, LPR a Ruska. Spotřeba vojenské techniky a munice je ohromná. Navzdory březnové propagandě Ukrajiny, že Rusko má zásoby munice maximálně na 10 dní, Rusové už 4 měsíce intenzivně bombardují ukrajinské pozice, což Ukrajinu stojí lidské životy a techniku ve velkém měřítku. Je zjevné, že Rusko má dostečné průmyslové zázemí, aby udrželo a dokonce stupňovalo současné tempo války, zatímco Ukrajina živoří a prosí Západ o další a další dodávky zbraní a munice.

Ruský humor

Navíc Rusko systematicky ničí ukrajinský průmysl raketami s dlouhým doletem, zatímco ruské výrobní závody, jako Uralvagonzavod, jsou pro Ukrajinu nedosažitelné. Disparity palebné síly si pomalu začíná všímat i Západ.

Západ nestíhá

Z výše uvedeného lze učinit závěr, že o výsledku války rozhoduje *průmyslová základna* válčících stran. Jak si v tomto ohledu stojí Západ?

Špatně. Množství zbraní a munice, které NATO dodává, pokryje potřeby Ukrajiny zhruba z desetiny. Článek níže uvádí čísla o spotřebě munice na Ukrajině a jak si stojí zásoby a výrobní kapacity velkých členů NATO, jako jsou USA a Velká Británie. Zásoby munice Spojených států by při současném tempu vystačily na 10 až 14 dní. Spojené království by vyčerpalo své zásoby munice za 8 dní. A to na Ukrajině působí v podstatě expediční sbor.

Dobře, ale Západ má nejvýkonnější ekonomiky na planetě. Proč prostě nezvýšit výrobu? Není to tak snadné. Současné kapacity výroby nestačí na válku v takovém rozsahu a potrvá léta, než se je podaří navýšit. Pokud se to vůbec podaří, vezmeme-li v úvahu ekonomický průšvih, do kterého se západní státy neuváženě řítí. Navíc jsou i USA závislé na dodávkách komponent ze zemí, jež nejsou k Americe zrovna přátelské.

NATO vsadilo na špatnou strategii a ukrajinské události tuto chybu odhalily. Nyní musí dohánět velký náskok Ruska. Nejedná se jen o množství. Spojené státy např. nemají hypersonické rakety, zatímco Rusko ano. USA jsou tedy pozadu i ve vývoji!

Domácí úkol

Rusko zahájilo rekonstrukci svého vojenského průmyslového sektoru v letech 2007 či 2008. Dnes zjevně nemá problém utáhnout náročný podnik na Ukrajině. Ruská ekonomika samozřejmě není tak velká jako americká. Na druhou stranu Rusko není ani čerpací stanice převlečená za stát, ani ekonomika o velikosti Nizozemí. I zde udělal Západ ohromnou chybu, když podcenil sílu ruské ekonomiky a především její soběstačnost. Rusko je soběstačné nejen v oblasti surovin, ale i pokud jde o základní výrobní odvětví. Západ nikoliv. Rusko je jednou z mála světových autarkií. I proto Západ zoufale a zatím marně hledá ekonomický nástroj, jímž by mohl Rusko citelně zasáhnout.

Ivan prostě udělal domácí úkol na jedničku.

Asijský kolos

Čínská ekonomika je mnohem větší než americká. Ruská je proti ní trpaslík. Jestliže jsou Rusové schopni bez větších problémů bombardovat Ukrajinu ve velkém stylu, jakých výkonů by byla schopná Čína? Východní spojenec zatím Rusku žádnou munici nedodává, zatímco se Amerika rychle vyčerpává na Ukrajině. Co by se dělo, kdyby Čína začala podporovat Rusko způsobem, jakým NATO podporuje Ukrajinu?

Patrně Třetí světová válka.

Myslím, že to byl ukrajinský ministr Kuleba, kdo prohlásil, že NATO je papírový tygr. Zjevně není daleko od pravdy.

EOF