Date: 2021-07-02 20:00:00
From: rpt@desudoli.cz
Subject: FreeBSD
To: dalnopis@desudoli.cz
Tags: software desktop
Desc: Operační systém z rodiny BSD, který mi vytáhl trn z paty.

FreeBSD

Jsem mnohaletým spokojeným uživatelem OpenBSD. Jde o jednoduchý, kompaktní operační systém, který pokryje 99% mých potřeb. Bohužel pro připojení do práce potřebuju FortiClient a vhodnou náhradu jsem v repozitářích OpenBSD nenašel. Existuje alternativa s názvem openfortivpn, ale založit nový port pro tento SW by bylo nad mé síly.

Nechtělo se mi instalovat nějaké linuxové distro a tak jsem ponechal na jednom z disků nainstalované Windows. Fungovalo to docela dobře, jen mě nebavilo přeskakovat z jednoho systému na druhý, zdlouhavé updaty Windows a neustálé hledání, kde se ve Windows 10 nachází/nastavuje to či ono. Pak jsem náhodou zjistil, že openfortivpn je v repozitářích FreeBSD. Je to BSD, říkal jsem si, nebude tolik odlišné od OpenBSD.

Neměl jsem tak úplně pravdu, userland je velice podobný, ale systém pod ním dosti odlišný. FreeBSD je flexibilnější OS a věci jako disky se řeší několika různými způsoby. To znamená víc učení. FreeBSD HandBook, Absolute FreeBSD od Michaela W. Lucase a vermadenův desktopový návod se staly cennými zdroji informací.

Když se člověk začne zajímat o FreeBSD, brzy zjistí, že existují už hotová desktopová prostředí GhostBSD a NomadBSD. Jsou to dobrá DE, ale chtěl jsem co nejštíhlejší instalaci a trochu proniknout do tajů (a problémů) FreeBSD. Zvolil jsem základní instalaci + Fvwm, window manager, který už znám z OpenBSD, neboť je přímo v základní instalaci.

Mimochodem, toto ilustruje jeden z rozdílů mezi oběma systémy. FreeBSD je v prvé řadě serverový OS, Xorg (grafické prostředí), display manager, window manager atd. nejsou součástí základní instalace.

Moje dosavadní (krátká) zkušenost s FreeBSD?

Instalace je téměř tak jednoduchá, jako u OpenBSD. Mám trochu záhadný problém s grafickou kartou, ale možná je to tím, že se pomalu chystá do křemíkového nebe (je už dost stará). FreeBSD je určitě rychlejší než OpenBSD. Jinak je zkušenost v uživatelské rovině dost podobná.

A tak jsem se zbavil i poslední instalace Windows ;-)

EOF