Date: 2021-03-28 21:23:43
From: rpt@desudoli.cz
Subject: Latina
To: dalnopis@desudoli.cz
Tags: kultura vzdělání
Desc: Osvědčený postup, jak se naučit cizí jazyk.

Latina

Chcete se naučit latinsky? Nebo jiný jazyk? Zkoušeli jste to a nešlo to?

Narazil jsem na níže uvedený web, kde se mluví o tom, jak se naučit latinsky. Jde o realistický postup, žádné „latinsky snadno a rychle“. Subliminální učení a podobné blbosti jsou jenom reklamní triky.

Jak na to?

Postup se týká latiny, ale dle mého soudu je aplikovatelný na všechny jazyky.

  1. Naučit se několik základních idejí latinské gramatiky, které autor dále uvádí. Skutečně to není tak složité.
  2. Systematicky nabiflovat všechny hlavní kategorie latinské gramatiky, tzn. všechny tabulky skloňování podstatných a přídavných jmen, časování a slovesné způsoby.
  3. Pak začít studovat učebnici Lingua Latina, dělat všechna cvičení a rozumět každému slovu, co znamená a jaká je jeho gramatická úloha ve větě.

K bodu 2 je třeba říci, že staré dobré biflování nic nenahradí. Autor doporučuje způsob, který jsem za dob svých studií dost používal: opisovat, opisovat, opisovat. Pokud možno ručně. Jde zřejmě o něco neurologického, signály mezi mozkem a rukou, ale faktem je, že to funguje.

K bodu 3 dodávám, že Lingua Latina je vyjímečná učebnice. Někde ji dokonce doma mám. Je celá psaná v latině a i podle autora návodu jde o dílo pedagogického génia.

Jak dlouho celý proces trvá?

Dle autora 2 roky každodenního učení. To „každodenní“ nelze nijak nahradit. Ať prší nebo svítí slunko, bez ohledu na smrt, nemoc, nehodu nebo infarkt, doma nebo na cestách. Je lepší učit se každý den půl hodiny než 7 hodin v sobotu.

Za 2 roky se z člověka stane latiník, který může číst jakýkoliv latinský text, poezii i prózu.

Proč by to měl člověk podstupovat? Když už se učit jazyk, tak nějaký praktický, angličtinu, španělštinu.

Kdo se naučí latinsky, tomu se otevře celý nový svět. Svět minulosti. Není lepší „red pill“ než toto, protože naše vlastní historie je jiná civilizace. Číst Livia v originále a rozumět mu, to je něco, co dneska umí málokdo. Protože se dnes už latina neučí, akademici a intelektuálové citují vrstevníky nebo jiné moderní autory, alespoň podle Luka Smithe, na jehož stránku odkazuju v tomto odstavci. Možná je to tak dobře, alespoň se tito lidé nikdy nedozvědí, jací jsou mentální trpaslíci.

Kromě toho je latina základem mnoha evropských jazyků a naučit se španělsky nebo italsky je pro latiníka brnkačka.

Hodně zdaru!

EOF